Joost: Verpleegkunde in Chiclana de la Frontera

Internationale stage Joost Koetsveld, Chiclana de la Frontera, Spanje

Voor een stage in het buitenland heb ik vorig jaar besloten om op zoek te gaan naar een ziekenhuisstage. Mede doordat de stages in Nederland mij vooralsnog niet bevielen ben ik gaan kijken wat er verder mogelijk was. Omdat ik vroeger al een tijdje in Guatemala had gewoond kende ik de Spaanse taal al redelijk, en als je aan een Spaanstalig land denkt, valt het oog al snel op Spanje. Met de warme en prettige hulp van Practicas Internacionales was de zoektocht naar een stageplek en een appartement een koud kunstje. Vooraf had ik mijn zinnen gezet op een leuke tijd in een mooi warm land, waarbij het werk misschien zelfs wel een bijzaak zou worden.

Niks bleek minder waar. In het ziekenhuis mocht ik direct beginnen op de spoedafdeling wat mij ontzettend beviel. Het hoofd van de verpleging gaf mij op de eerste dag meteen mijn werkrooster voor de rest van de twintig weken. Elke dag van maandag tot en met vrijdag van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Samen met het interessante werk bleek dit voor mij een gouden combinatie. Ik werkte in een privé ziekenhuis, eerst op de spoedafdeling, toen op de endoscopie en eindigend op de chirurgie waar ze me uiteindelijk wilden houden en ik de laatste 3 maanden heb gewerkt. De Spaanse manier van werken verschilde wel enorm vergeleken met Nederland. Ik heb het idee dat in Nederland de mensen enkel volgens protocollen kunnen werken, dit levert voordelen maar zeker ook nadelen op, denk aan onverwachte situaties. In Spanje kent men de protocollen weliswaar ook, maar ik heb het idee dat er meer omheen gewerkt wordt dan dat ze daadwerkelijk het hele werk bepalen.

Vanaf dag één mocht ik met behulp van een actieve instelling en mijn alsmaar beter wordende Spaans eigenlijk bijna elke handeling uitvoeren. Op de endoscopie vroeg ik of ze mij konden leren om een infuus te prikken, inmiddels is het een specialiteit geworden. Op de spoed heb ik mijn eerste hechtingen gezet en op de chirurgie deed ik al het pre- en postoperatieve werk inclusief de formulieren in het Spaans. Ik mocht zelfs meerdere keren de chirurg assisteren tijdens de operaties.

Al met al ben ik zeer tevreden over mijn stage in het buitenland, en ik kijk uit naar de rest van mijn opleiding en eventueel een volgende stage in misschien wel een ander land.